Valikko Sulje

Ilmalämpöpumpun asennus

Oikein tehty ilmalämpöpumpun asennus ja sijoittelu asunnossa mahdollistaa ilmalämpöpumpun oikeanlaisen ja mahdollisimman tehokkaan toiminnan. Ilmalämpöpumpun asennus kannattaa aina teettää ammattilaisilla, silloin tuotteesta saadaan paras mahdollinen hyöty irti ja väärin asennuksen vaaraa ei ole. Kylmäkarhut hoitaa asennukset vankalla ammattitaidolla.

Ilmalämpöpumpun sijoittelulla asunnossa on merkittävä tekijä ilmalämpöpumpun tehokkuuteen. Sisäyksikkö tulee sijoittaa sellaiseen paikkaan, josta ilma pääsee kiertämään asunnossa mahdollisimman vapaasti. Tällaisia tiloja voi olla esimerkiksi eteiset, aulat ja olohuoneet.

Ilmalämpöpumpun sisäyksikön asentamista ei suositella lämmönlähteen (takan tms.) välittömään läheisyyteen, sillä se voi haitata ilmalämpöpumpun lämpötila-anturin toimintaa ja saada laitteen toimimaan väärin.

Ilmalämpöpumpun sisäyksikkö kannattaa sijoittaa niin että sen edessä ei ole esim. sohvaa tai ruokailupöytää jolloin laite ”puhaltaa istuvan niskaan”. Jos laite kuitenkin joudutaan asentamaan tällaiseen paikkaan, sisäyksikön puhalluksen voi ohjata tarvittaessa myös sivulle tai ylöspäin.

Ilmalämpöpumppu tarvitsee yläpuolelle tilaa vähintään 3-5 cm ja lattiasta olisi hyvä saada yli kahden metrin korkeus. Tämä ei kaikissa kohteissa ole mahdollista, keskustele asennuspaikasta asiantuntijan kanssa.

Ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö vaatii tilaa alapuolelleen vähintään 50 cm ja etäisyys seinästä on oltava vähintään 10 cm, koska laite ottaa ilman sisään ulkoyksikön takaa (seinän ja laitteen välistä). Ulkoyksikön edessä täytyy olla vähintään kaksi metriä tilaa, jotta ulkoyksikkö voi toimia tehokkaasti. Ulkoyksikkö pitää asentaa ulos, muut viileät tilat kuten ullakko, kellari jne. eivät sovellu ilmalämpöpumpun toimintaan.

Huomioi, että ulkoyksikössä muodostuu kondenssivettä lämmityskäytössä. Vettä voi tulla välillä runsaastikin ja yksikön puhaltama ilma voi olla hyvinkin viileätä. Huomioi tämä sijoittelussa. Kylmäkarhujen asentaja osaa suunnitella kanssasi oikean paikan yksikölle.

Jos asunnossa on useampia kerroksia, laadukkain ja toimivin tapa on asentaa oma ilmalämpöpumppu jokaiseen kerrokseen. Vaikka viileä ilma pyrkii valumaan alaspäin ja lämmin ilma nousemaan ylöspäin, alakerrasta ei voi lämmittää yläkertaa tai yläkerrasta viilentää alakertaa.

Ilmalämpöpumpun mitoittaminen viilennys- ja lämmityskäyttöön vaatii ammattitaitoa, koska viilennyksen oikeaoppiseen mitoittamiseen ei riitä pelkästään tilan neliöiden tietäminen. Viilennystehon tarpeeseen vaikuttaa myös mm. nämä tekijät:

  • Onko tilassa ikkunoita ”auringon” puolella?
  • Kuinka monta henkilöä tilassa asuu tai työskentelee?
  • Onko tilassa laitteita (esim. uuni tai tietokone) jotka lämmittävät tilaa?
  • Minkälaiset ikkunat, ovet ja eristeet kohteessa on?

Asennamme myös muualta ostetut ilmalämpöpumput sopimuksen mukaan

electolux logo
electrolux ilmlämpöpumppu asettetuna 23 celsius asteeseen
electrolux ilmalämpöpumpun ulos tuleva osa